Как ще изглеждат умните ни домове след 10 години?

6 часа сутринта е, и алармата на Радо звъни по-рано от обикновено. Това не е грешка! Умният часовник е прегледал вашата програма за деня и е променил часа Ви за ставане, защото имате важна презентация, която да представите тази сутрин. Вашата баня автоматично се включва и се подгрява до предпочитаните 39,5 градуса. Електрическата Ви кола е заредена и готова за път. Соларните панели и турбината за вятър на покривa се грижат да имате непрестанен заряд от ток.

Днес ще се приберете по-късно от работа. Пред вратата ви очаква пакет донесен от дрон. Отваряте го и вътре намирате лекаство. Оказва се, че сензорите следящи за здравното Ви състояние, вградени във Вашата баня, са засекли признаци на неизбежна настинка и контролерът автоматично е поръчал най=подходящото лекарство. Чудесно е, че успяхте да изнесете презентацията без проблеми пред толкова много хора и има кой да се грижи за Вас в забързаното ежедневие.

Това е идеалната версия за умен дом, която съществува от поне 10 години. Шведската компания Berg Insight е провела свое изследване и споделя, че 63 милиона американски домoве ще бъдат класифицирани като „умни“ до края на 2022. Те ще имат всичко от Интернет, свързани умни крушки, камери, с които да следят домашните си любимци от офиса до сензори анализиращи здравословното им състояние. По официални данни, към момента около 130 милиона дома в Америка са започнали прехода за превръщане от традиционни в модерни. След десетилетие, експертите казват, че ще преминем от просто гласово включване и изключване на светлините към изцяло потапяне във Интернет на нещата (IoT). Благодарение на напредналите технологии в изкуствения интелект умните домове ще могат изцяло да опознаят своите собственици или обитатели и евентуално да предвиждат техните действия и състояния. Развитието в роботиката ще ни даде машини, които мият чиниите на ръка, готвят, почистват и още много. Новите сензори ще попълват автоматично здравните ни картони и ще се грижат да сме здрави. В центъра на всичко ще стои събраната и анализирана информация, с която жилището Ви ще се превърне в един истински „Умен дом“.

Цялата тази автоматизация ще настъпи първоначално на по-висока цена. Очаква се потребителите ще похарчат близо 123 милярда долара за IoT оборудване през 2021 г. Според съветниците на фирма ABI за изследвания, броят на тези инвестиции най-вероятно ще се покачи след това. Освен за Интернет и свързана телевизия производителите залагат много от техния бюджет за маркетинг, изследвания и разработка на системи за наблюдение и устройства за сигурност. Те ще имат 22.6% от пазарния дял на умни устройства до 2023 г. Умните аудио системи, както и умното осветление, ще заеме 15.4% и 11.8% респективно за осветлението. Вече има около 7 милярда евро похарчени за IoT устройства, по данни от анализите на компаниите занимаващи се с изследвания на IoT. Но след като технологиите за умен дом стават все по-лесни за употреба и техните преимущества все по-ясни, индустрията е на път да се превърне в една от най-печелившите. „Устойчивият разстеж ще продължи, докато потребителите приемат различните устройства в домовете си, или докато има достъпни продукти и устройства на пазара.“, според IDC.

Разбира се, докато нашите умни домове научават повече за нас, да запазим личните си данни ще е приоритет номер едно. Всяко устройство, свързано в Интернет е потенциална цел за хакери. След като говорим за устройства, които могат да отключат входната врата от разстояние, да надникнат в нашите стаи през камерите и да събират жизнено важна информация и лични данни, киберсигурността ще стане изключително важна. Всеки вид пробив в сигурността на потребителите, казва Даниел Кулей, старши инженер по стратегическа сигурност в производител на електронни компоненти в Силициевата долина, може да бъде катастрофален за индустрията.

Богат асортимент от технологични открития ще тласкат умните домове отвъд устройствата, които се продават по магазините сега. Иновациите в изкуствения интелект, например, ще преобърнат почти всичко в нашия живот. Вие вече може би използвате Изкуствения интелект на някой гласов асистент, за да получите най-последните новини или да слушате прогнозата за времето всяка сутрин. Но в бъдеще тези платформи ще бъдат в основата на всеки умен дом, ще се обучават за обитателите, координирайки и автоматизирайки всички умни аксесоари. IoТ компании като Crestron, например, работят върху софтуер, който да проследява навиците на човек, като например каква музика обича да слуша рано сутрин или какво осветление включва в определено време от деня. След като разбере шаблона на предпочитания на потребителя контролерът лесно и автоматично може да пусне любимата музика, или да Ви затъмни светлините точно преди лягане. „Това е самата реалност. Следващата стъпка от еволюцията на истинската автоматизация“ – казва Джон Кланси, директор на Crestron.

 

Роботите също ще имат роля в умните домове на бъдещето. Умни прахосмукачки като iRobot вече работят сред нас, докато продукти като Aibo – кучето робот за деца, показват как роботите могат да ни правят компания като домашен любимец. Относно бъдещето? Компанията за разработване на роботизирани мебели, Ori Living работи заедно с IKEA по прототип, който се променя според Вашите нужди. Легло се преобразува в маса, когато собственикът има нужда от такава, или скрива шкафа, когато дойде време за вечеря. Компанията Design3 наскоро представи концепцията си за домашен умен робот помощник наречен Карл. Роботът е направен с мека повърхност и е предназначен да се търкаля и движи в къщата, като активира всичките си камери и сензори, за да засече и идентифицира нарушители като Ви известява при опасни газови емисии, или да държи под око домашния любимец. Фирмата за компютърни видео карти Nvidia работи по умна роботизирана ръка, която може да служи на собственика си като личен готвач. Тя може да извършва всякакви дейности като, рязане на зеленчуци или да помага с почистването. Тя е изключително полезна за заети хора или инвалиди. Такова устройство в дома може да предпази невинни хора станали за среднощно хапване или от неприятности и крадци, чрез своите камери и сензори.

Мини микрофони

Мини микрофони,

с които имате достъп до гласовите асистенти, независимо къде сте.

Светлинна стена

Светлинна стена

Висящите плакати по стените ще бъдат заместени от енергийно ефективни светещи стени, които ще дават светлина и информация, по пътя към дома.

Роботизирана кухненска ръка

Роботизирана кухненска ръка

Робот с изкуствен интелект, снабден с камери и сензори ще помага да подготвите ястията и да почисти след всяко ядене.

Стаи без технологии

Стаи без технологии

Домовете ще имат създадени специални стаи, които блокират всички безжични сигнали, и ще дават време на обитателите си да починат.

Сензори следящи за здравното ни състояние

Сензори следящи за здравното ни състояние

Сензори разпръснати из целия дом, ще следят и ще водят дневник за здравното състояние на обитателите си, и ще алармират при признаци за заболяване и др.

3D принтери

3D принтери

3D принтерите ще станат нещо така обикновено както са микровълновите печки или тостерите, с тях ще се създават инструменти и бижута по желание на собственика.

Сгъващи се телевизори

Сгъващи се телевизори

Супер тънки, с много висока резолюция телевизорите ще се навиват на руло, когато не се използват, спестявайки мястото на жителите.

Умни душове

Умни душове

Душовете ще се контролират гласово, и ще може автоматично да настроите най-подходящата температура за вас всеки път.

Мебели променящи формата си

Мебели променящи формата си

Мебелите ще променят формата и функцията си при команда, спестявайки място в малките домове и апартаменти.

Приложенията за следене на здравето ще бъдат основна движеща сила в развитието на умните домове, особено през следващото десетилетие. Камери и сензори вградени в хладилниците ще предлагат хранителни алтернативи на хора, които достигат опасните граници на честия прием на храна. Подобни технологии в медицинските аптечки ще проверяват дали пациентите са взели предписаните си лекарства. Сензори ще има дори и в тоалетните, които да проверяват изпражненията на човека, за потенциални заболявания преди да бъде пусната водата. Производителите на мебели за банята от фирмата Toto вече експериментират с тоалетни, които взимат проба от урината, докато друга компания вече е взела патент за устройства включително огледало, което следи за здравословното състояние на човека, като анализира кожата му. Домовете ще разполагат със сензори, които да следят за състоянието на дома, например повреди от спукани тръби, наводнения, заплахи от преносими заразявания и други. Те ще сигнализират на своите собственици за потенциални проблеми преди да е станало твърде късно или щетите да са твърде скъпи, за да бъдат отстранени.

Цялото това обучение и сканиране, което умният дом на бъдещето ще прави може да повдигне някои разбираеми опасения по отношение на личното пространство. Всъщност, някои устройства за умен дом, вече са цел на хакерите. Цел може да е достигането до информация, която те съхраняват или да бъдат използвани като инструменти за по-големи киберпрестъпления. През 2016 г., хакери успяват да превземат стотици хиляди незащитени IoT устройства, след това ги използват, за да изпратят фалшив Интернет трафик до определени уебсайтове с идеята да ги съборят. Инцидента временно срива връзките между Северна Америка и Европа.

Правителствените служби също са „за“ умните устройства. Сенаторът на Вирджиния, Марк Уорнър налага минимални изисквания за сигурността на умните устройства, които се използват от федералните агенции през Март 2017. Съществува опция тези изисквания да се превърнат в стандарти за индустрията.

Много е вероятно един ден, без значение дали го искаш или не, да се озовеш в такъв свързан дом. Архитект Михаил Гарднър, основател на строителната фирма Luxus Design Build, казва, че домовете вече се строят „умни“. „Всички домове се проектират като умни още от самото начало, това вече е неразделна част от проектирането на жилища, което е съществената разлика от преди, тъй като технологията се инсталирала след като бъде построено жилището“, казва той. Най-вероятно хората ще започнат да гледат на умните технологии така, както на електричеството, хладилниците или климатиците. Умните технологии, информацията, която събират, ще бъде като водопроводната система, „Ти разчиташ на нея!“, казва Кулей от Силициевата долина.