Идеи за автоматизация

Ще разгледаме над 25 вида автоматизации, които вече инсталирах и настроих в моята къща. Ще се опитам да ви ги представя като ги обвържа с действия, които ми се случват всеки ден от момента, в който се събудя сутрин и продължавайки през целия ден, докато си легна. Целта ми е да споделя някои идеи, които може да използвате за автоматизация. 

Всяка сутрин точно в 7 часа сутринта приятна хладна светлина ме събужда и свети в продължение на 30 минути, докато достигне пълна яркост. Така е много по-приятно да се събудите и да се чувствате енергични, отколкото ако свети още от началото в хладна бяла светлина. Гласовият асистент ме поздравява с добро утро, споделя какво ще бъде времето днес и дали някой приятел или познат има празник (рожден ден или имен ден). След това може да пусне песен, която да ме мотивира за работа още от леглото. Понякога имате нужда от цялата помощ на света, за да станете, особено ако времето е ветровито или дъждовно. Ако времето е такова, тогава пръскачките за градината няма да се включват автоматично както обикновено всяка сутрин. Това е защото имам интелигентен контролер за пръскачки, който ми помага да пестя вода. 

След като вляза в офиса, сензор за движение задейства процедура, чрез която гласовият ми асистент може да ми даде информация за новите задачи, емейли, които съм получил, както и новините от различни източници. Също така в кухнята автоматичната ми кафе машина се е включила и загряла, смляла е кафе и ме чака да сложа чаша и да си налея кафето. По този начин свършвам много повече задачи.

Следващата идея е за тези, които закъсняват постоянно с крайния срок. Всичките умни говорители, могат да Ви известяват за оставащото време и да ви напомнят да си свършите работата.

Можете да сложите осветление отвън пред банята, за да знаете кога тя е заета или свободна. 

Друга идея е да се следят локациите на телефоните и когато аз се прибира в къщи автоматично да стартира любима песен на уредбата в къщи, но когато се прибираме заедно със съпругата ми и детето ми това няма да се случи, тъй като може да събуди детето ако вече е заспало.

Може да се сложи датчик за влага близо до дрехите на простора и да го настроите, така че да ви известява когато дрехите са сухи, за да ги приберете. Известяването може да стане и чрез светване на лампа, или примигване на светлините. Това е изключително удобно, когато работя със слушалки и не чувам, когато някой уред издаде сигнален тон. Може също така да не чуя, ако някой звънне на вратата. Всеки път когато някой, звънне на вратата, аз получавам съобщение на телефона. Също така, ако няма никой в къщи, може да си говоря с госта чрез интелигентния звънец. Например ако е куриер, мога да му кажа къде да остави колета. Външните камери добавят още малко сигурност, като може да визуализират веднага на телефона или телевизора, за да видим какво се случва пред вратата или в двора.

Друго, което също мога да ви предложа като идея е, когато всички напуснат дома, да се направи автоматична проверка на всички прозорци и врати и да ги заключи ако сме пропуснали някоя. Така например винаги ще мога да си отговоря на въпроса “Затворих ли вратата на гаража?”. Мога също така да проверя, дали съм изключил ютията, печката и други уреди в къщи. 

След като всички излязат от дома се стартирва робо-прахосмукачката, която да почисти докато няма никой в къщи.

Сензорът за течове на вода, както и датчитците и детекторите за въглероден окис и газове, ще ме предупредят ако има непредвидени ситуации в нашия дом. Така ще мога да реагирам максимално бързо и да намаля щетите. Цената на тези датчици е много ниска в сравнение с това, което мога да изгубя ако не направя нищо. 

Мога да поставя датчици за движение както и за отворено/ затворено на специфични шкафове, сейфове, хладилник и др., които искам да наблюдавам кога се отварят и затварят. Така примерно мога да следя ако поставя такъв датчик на шкаф за сладки и закуски, колко пъти децата посягат към сладките и да га контролирам това. Друга автоматизация, която може да ми бъде полезна е да настроя рутера автоматично да изключва интернета на телефоните, таблетите и компютрите на децата в определено време, в което те да си пишат/ учат домашните или просто да бъдат малко време без електронни устройства. Така си спестявам всеки път обясненията и разправиите защо го правя това.

Навън вече се стъмнява и основните светлини както и светлините на верандата се включват автоматично при не наличието на достатъчно светлина. 

Светлините в стаите на децата автоматично преминават в по топла гама, за да може да им помогне да се почувстват по уморени и някак си да е по комфортно за почивка.

Мога да използвам инфраред хъб, чрез който да включа телевизора и да го настроя на която искам телевизия гласово или автоматично, ако гледам конкретни предавания.

Когато е време за филми, светлините се димират до 10%, щорите се затварят, филма започва, музикалната уредба преминава в режим на кино. След 2 минути, точно колкото трае рекламата, светлините угасват, всеки е заел своето място вече и преживяването започва.

Филмът приключва, телевизорът спира и светлините автоматично се възстановяват. Гласовият асистент ми напомня, че е време да изхвърля боклука. Взимам го и когато отворя задната врата, осветлението автоматично се включва и мога да видя къде са кофите.

Ако някое от децата стане вечерта, сензорът за движение, ще го засече и ще включи лампите в коридора на 50%, за да не твърде ярко, но все пак да може да вижда детето.

Време е и аз да си лягам. Уморен съм. Не искам да проверявам дали всички врати и прозорци заключени. Асистента ще го направи вместо мен и ще заключи тези, които сме пропуснали. Пожелавам “Лека нощ” на гласовия асистент, който ще изгаси всички лампи вкъщи. 

Имам също светодиоди под леглото и в банята, които се включват автоматично, така че няма ярки светлини, които да дразнят очите ми.

Време е за сън. Лека нощ!